Bewoners van de Overtoom en de Zocherstraat in Amsterdam zijn niet blij met de plannen voor het nieuwe Conscious Hotel.

De komst van de hotelgasten is niet het grootste probleem.

Wel de 17,5 meter hoge toren met hotelkamers die zal verrijzen in de achtertuin van de bewoners. "Die zie je niet van de straat af, maar wel vanuit onze woningen hier. En het ontneemt ook nog eens heel veel licht bij ons vandaan", zegt een bewoonster. 

Om tegen de bouw van de toren in beroep te gaan dienden de bewoners een zienswijze in. Daarvoor namen zij een advocaat in de arm. Maar dat mocht niet baten.

Bestemmingsplan

"De hele gang van zaken hoe de gemeente heeft gereageerd nemen we ze kwalijk. Dus met het bestemmingsplan, maar ook hoe ze gereageerd hebben op onze zienswijze", zegt een andere bewoner.

"Ze hebben ook gezegd: die zon loopt wel los. Dat vermindert niet zo erg. Een halfuurtje in het voorjaar en een halfuurtje in het najaar. En dat is natuurlijk ook niet zo", meent een omwonende. 

Leegstand

Het stadsdeel heeft AT5 laten weten dat de panden al heel lang leeg stonden en daarom in 2014 het bestemmingsplan is gewijzigd. De architect heeft zijn ontwerp ruim binnen de toegestane afmetingen van dat gewijzigde bestemmingsplan gehouden.

Een aantal buurtbewoners heeft aangekondigd alsnog naar de rechter te stappen tegen de komst van het hotel.