Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben een eigen zonneboot gebouwd en hiermee varen ze van Zuid-Frankrijk via de Rhône naar Arnhem.

De tocht wordt in etappes gevaren en dient als test. De techniekstudenten willen aantonen dat zonne-energie zich goed leent voor toepassingen in de mobiele sector. Afgelopen week was het team in Monaco om daar mee te doen aan een slalom-evenement voor zonneboten. Daar is het idee ontstaan om met de boot terug te varen naar Nederland. 

Data binnenhalen

De Amsterdamse studenten startten in Valence. Zondag verwachten de studenten weer aan te komen in Nederland. Naast het jaarlijkse Solar 1 evenement in Monaco doet het zonneteam van de HvA ook ieder jaar mee aan de DONG Energy Solar Challange.

Een vaartocht in Friesland, een soort Elfstendentocht die om het jaar in de zomer wordt gevaren. Met de vaartocht van Zuid-Frankrijk naar Nederland wil het team belangrijke data binnenhalen om de boot te verbeteren voor de Solar Challange volgend jaar.

Sterker

"Ieder jaar probeer je de boot te verbeteren die is nagelaten door het team voor je. Dit jaar hebben wij ingezet op de bouw van een sterkere en lichtere romp zodat we minder weerstand hebben tijdens het varen", zegt Marien van Brummelen, een van de betrokken mechanicastudenten.

De zonneboot is een jaarlijks terugkerend project binnen CleanMobility. Dat is een platform binnen de HvA waarbij studenten voer- en vaartuigen bouwen welke gebruikmaken van duurzame energievormen.