Paul Slettenhaar, stadsdeelbestuurder in Amsterdam-Zuid, is niet blij met de hennep zaaiende kunstenaars die eerder deze week tienduizenden wietplanten zaaiden in de stad.

Slettenhaar, is "not amused" en wil de kunstenaars de schade laten betalen: "Je ziet dat mensen onkruid strooien bij museum en het park, dat is asociaal, ga iets doen waar anderen geen last van hebben, niet op een manier waarmee het de burger geld kost."

De Enthousiastelingen plantten de zaden maandag in Amsterdamse parken en perkjes, onder andere in het Vondelpark en in de tuinen van het Rijksmuseum. De kunstenaars van kunstenaarscollectief Indebt Studios wilde zo een statement maken tegen de vertrutting in de stad.

Schade

Hennep en wiet horen volgens Noah Latif Lamp van het collectief bij Amsterdam. "Allereerst is het kunst, het is geen actie. Als ik zo rondkijk snap ik dat ze het hier in Zuid niet leuk vinden", zegt hij.

Mocht er schade ontstaan dan gaat de rekening naar de kunstenaars, aldus Slettenhaar. "We kijken wat er gebeurt, onze plantsoenenonderhoud houdt het in de gaten, als het weg moet moeten ze betalen." Kunstenaar Lamp denkt niet dan het zo'n vaart zal lopen. "Als de planten uberhaupt al komen. We zien het wel."

Botanicus

Paul Slettenhaar heeft ondertussen ook zijn licht laten schijnen bij de groenvoorziening van het stadsdeel, en ook die denken dat de schade wel mee zal vallen. "Ik ben geen botanicus, maar de groenmensen zeggen dat ze het niet gaan overleven de winter. Maar zowel, dan zijn zij verantwoordelijk", aldus de stadsdeelbestuurder.