Voor de tweede dag op rij staken woensdag de zelfstandige pakketbezorgers van PostNL.

Er wordt op meer plekken in het land gestaakt. In Amsterdam gaat het om ongeveer tweehonderd bezorgers, meldt de NOS.

De bezorgers hebben eisen opgesteld. Ze willen per uur betaald worden, "menselijke ritten" en werkdagen van maximaal acht uur per dag. Ook willen ze minimaal dertig euro per uur verdienen, een bedrag dat ieder jaar geïndexeerd moet worden.

Ontevreden

De eisen komen voort uit ontevredenheid over het onderhandelingsakkoord dat FNV en PostNL over de zelfstandige pakketbezorgers hebben bereikt. Alle zelfstandige bezorgers mogen in dienst komen van PostNL. Het tarief gaat dan met tien procent omhoog, maar de bezorgers zelf zeggen dat ze 25 procent extra nodig hebben.

Nog weken stakingen

PostNL en de zelfstandige pakketbezorgers hebben dinsdag afspraken gemaakt over de stakingen en er zou nog een gesprek komen. De stakingsleider in Amsterdam is niet van plan om naar PostNL te gaan voor een gesprek. "PostNL heeft me verzocht naar hen te komen, maar wie ben ik om alleen voor alle jongens te beslissen? Ik heb PostNL uitgenodigd om hierheen te komen. Het gaat allemaal nog wel weken duren. Dat garandeer ik je", zo zegt hij tegen de NOS.

PostNL laat op de website weten dat het kan zijn dat de bezorging mogelijk vertraagd is.