Enthousiastelingen hebben maandag tienduizenden hennepzaden geplant in Amsterdamse parken en perkjes.

Het project, genaamd Eden, is bedacht door kunstenaarscollectief Indebt Studios en is gefinancierd door de Awesome Foundation. "Het project is een actie tegen de oprukkende vertrutting van Amsterdam", aldus Noah van het collectief. 

"Gentrification in het algemeen eigenlijk; de hoeren verdwijnen, coffeeshops moeten dicht. Kijk, elke grote stad verandert continu, maar Amsterdam heeft toch iets magisch. Als dat verdwijnt, en we krijgen er vervolgens yoghurtbars voor terug, dan is dat gewoon jammer", zegt Noah.

Zo'n veertig kilo zaden werden maandagavond in het Vondelpark uitgedeeld, weet Vicedie verslag deed van de actie. In groepjes werden de zaden te voet en op de fiets door de stad gezaaid. Niet alleen in het Vondelpark, maar ook in bloembakken van restaurants en in de tuin van het Rijksmuseum, zo blijkt uit foto's.

Als de planten uitkomen, dan is de wiet ook echt te roken. "Het is niet gefeminiseerd, dus ze krijgen gewoon toppen. Het is geen White Widow ofzo, maar wel te roken. Een goede bijkomstigheid, maar niet het belangrijkste van het project."