De Amsterdammer Reinier Boere gaat volgende week aan boord van de Sea-Watch voor een reddingsoperatie van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.

De Sea-Watch vaart woensdag vanaf het Italiaanse eiland Lampedusa voor de derde keer uit naar het gebied tussen Malta en Libië. Daar blijft het twee weken op zee.

Het schip biedt eerste hulp aan migranten die in nood verkeren. Daarnaast wil de bemanning ook aandacht vragen voor het "dodelijke beleid" van de Europese Unie.

De 37-jarige Boere vindt het niet te verkroppen dat mensen verdrinken in de Middellandse Zee "omdat ze niet op een legale manier asiel kunnen aanvragen in Europa". "Mensen worden gedwongen op een bootje te stappen en hun leven te wagen."

Hulporganisaties

De 37-jarige Boere hielp de Duitse initiatiefnemers vorig jaar bij de aankoop van het schip in Harlingen. De voormalige vissersboot is flink verbouwd voordat hij in april vanuit het Duitse Hamburg naar Lampedusa vertrok.

Zo kreeg het betere communicatiemiddelen en een kraan om een rubberboot snel in het water te kunnen laten. Ook zijn er aan boord driehonderd reddingsvesten en -vlotten.

Het schip biedt ondersteuning aan hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen die in de regio varen. "We nemen in principe geen mensen aan boord, behalve als een boot dreigt te zinken", vertelt de Amsterdammer.