De verhuurder van de winkelpanden in de Amsterdamse Poort heeft een app gelanceerd om het noodlijdende winkelcentrum weer vlot te trekken.

Zaterdagochtend werden er foldertjes uitgedeeld in het winkelcentrum, die de mobiele app bij het publiek onder de aandacht moet brengen. 

Winkeliers kunnen op het platform laten zien wat ze te bieden hebben en mensen kunnen ook vanuit huis producten bestellen. Ook kunnen winkeliers 'hengelen naar klanten'. 

"Mensen kunnen aangeven dat ze bijvoorbeeld een mooi jurkje zoeken en delen dat in de app. Vervolgens worden ze dan gekoppeld aan winkeliers die dat jurkje verkopen", legt Lizzie Winkel, projectmanager van Shopping Amsterdamse Poort uit.

Torenhoge huren

Het gaat winkeliers in de Amsterdamse Poort in Zuidoost bepaald niet voor de wind. Ze betalen naar eigen zeggen "torenhoge huren" en dat terwijl het winkelend publiek wegblijft, onder andere vanwege hoge parkeerkosten.

De meeste ondernemers vinden het platform een prima initiatief, maar denken dat er veel meer nodig is om van de Amsterdamse Poort weer een levendig winkelcentrum te maken. Zo laat Kazimhan Akdag, eigenaar van een fietsenwinkel, weten dat de huren veel te hoog zijn. "Ik betaal 6.484 euro in de maand. Netto. Dan blijft er niet veel over", zegt hij. 

Hij krijgt bijval van andere winkeliers, zoals Rafael van Sornsen de Korte van modezaak Moda di Ricardo. Hij laat weten dat de huurprijzen ongeveer gelijk zijn aan een locatie in het centrum. "Daar zouden ze iets aan moeten doen."

Parkeertarieven

Ook is het winkelcentrum volgens veel ondernemers slecht bereikbaar, mede door de hoge parkeertarieven. En, app of niet, daar zien de uitbaters de komende tijd geen verandering in komen.

"Wat hebben we aan een app als er geen winkels zijn? Als ik weg ga, als de toko weggaat, mijn buren verdwijnen? Niks!, reageert een wanhopige Akdag."