Als het aan sekswerkers op de Wallen ligt, komen er meer werkplekken beschikbaar. Het sluiten van ramen in Amsterdam zou moeten stoppen. 

Dit blijkt uit een enquête die het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) heeft gehouden onder 106 raamprostituees op de Wallen. 

"De verdiensten van sekswerkers zijn dramatisch verminderd ten opzichte van voorgaande jaren', staat in het ruim rapport te lezen. "Er zijn daardoor verschuivingen in de markt waar te nemen. Veel ramen staan overdag leeg omdat er weinig te verdienen valt terwijl er voor de avond weer ramen te kort zijn", zo luidt een van de conclusies. 

Het PIC pleit daarom voor meer keuzevrijheid voor prostituees over waar ze aan het werk gaan. Ook moet het sluiten van ramen stoppen. 

Beeldvorming

Veel dames op de Wallen blijken daarnaast hinder te ondervinden van de negatieve beeldvorming rond hun beroep. Politiek en media zouden een positiever signaal naar de maatschappij over deze beroepsgroep af moeten geven om "het stigma op sekswerk aan te pakken", aldus het PIC

Daarnaast mag de overheid best wat minder fanatiek controleren en mag de focus op criminaliteit afnemen, schrijft het PIC. 'Wel zijn de meeste sekswerkers voorstander van de leeftijdverhoging naar 21 jaar en vinden ze veiligheid en vrijwilligheid wel erg belangrijk.'

Lees ook: Prostituees lopen mars tegen sluiting raambordelen