​Het kopen van een huis in Nederland is in toenemende mate goedkoper dan het huren van een huis. Alleen in Amsterdam en Utrecht zijn kopers duurder uit dan sociale huurders. In die twee steden zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar ook sterk gestegen.

Dat meldt de Volkskrantop basis van eigen onderzoek naar prijzen per vierkante meter bij huur- en koopwoningen.

Die liggen in Amsterdam op 9,5 euro per vierkante meter per maand bij een koopwoning, tegenover 9,3 euro voor een sociale huurwoning. 

Vrije sector

In de hoofdstad zijn de vrije markthuren met afstand het hoogst. In de Randstad zijn huurders van een vergelijkbaar huis in de vrije sector per maand soms zelfs twee keer zoveel kwijt dan kopers. Dat is ook het geval in Amsterdam, waar een woning in de vrije sector gemiddeld 22,2 euro per vierkante meter kost. Voor een appartement in de vrije sector wordt gemiddeld 20,4 euro per vierkante meter betaald.

In de Randstad is er ook een groot tekort aan vrije sectorhuurwoningen. Daardoor zijn de prijzen enorm hoog. Sommige huurders betalen in Amsterdam vaak meer dan 20 euro per vierkante meter. Kopers betalen 9,5 euro voor een eengezinswoning en bijna 13 euro voor een appartement.