Bij een mobiele politiebus op het Museumplein in Amsterdam zijn woensdag ongeveer driehonderd klachten binnengekomen over Zwarte Piet. 

Dat meldde een woordvoerder van de politie donderdag.

Deze steunbetuigingen ondersteunen de aangifte die anti-zwartepietactivist Jerry Afriyie heeft gedaan tegen de hulp van Sinterklaas.

Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij woensdag werd opgeroepen in het hele land aangifte te doen tegen de figuur Zwarte Piet. Dit kan nog de hele week. Op het Museumplein werd een mobiele politiepost neergezet om het mensen makkelijker te maken hun beklag te doen.

Sinterklaasjournaal

De stichting Nederland Wordt Beter en andere actievoerders deden vorig jaar al aangifte tegen Zwarte Piet wegens discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de zaak omdat er geen sprake was van een strafbaar feit.

De tegenstanders proberen het nu opnieuw. De aangifte is onder meer gericht tegen de NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en winkelketens als De Bijenkorf, V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, omdat zij producten verkochten met een afbeelding van Zwarte Piet.

Europese Hof

Als het OM de zaak wederom terzijde legt, willen de actievoerders via een procedure bij het gerechtshof bereiken dat justitie alsnog vervolging instelt. Ook denken ze dan aan het indienen van een klacht bij de Verenigde Naties en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De politie in Amsterdam heeft nog geen beeld van de aangiftes die bij politiebureaus elders in de stad zijn binnengekomen.