Voedselbank Amsterdam vreest een enorme toestroom van nieuwe klanten. Door een nieuwe regeling verwacht de Amsterdamse Voedselbank minimaal 700 extra klanten.

Maar om dat op te vangen is er meer eten en zijn er veel meer vrijwilligers nodig.

De oorzaak van alle problemen is de 'kostendelersnorm', die 1 juli ingaat. Door deze nieuwe regeling worden mensen met een uitkering die met iemand van 21 jaar of ouder samenwonen, met minimaal 30 procent op hun uitkering gekort. Als er er meer volwassenen met een uitkering in één huis wonen, kan het oplopen tot meer dan de helft.

Volgens Herman Berger, manager Intake Voedselbank Amsterdam, is dat zorgelijk: "Dan zijn er straks 7000 Amsterdammers  die worden gekort. En de verwachting is dat minimaal tien procent daarvan zich bij de voedselbank moet melden. En die heeft al 4500 klanten. Dat wordt echt een enorme tour, dan komen er meer uitgiftes en hebben we ook een groter distributiecentrum nodig." Daaraan voegt hij toe: "Er is nu simpelweg te weinig voedsel om alle nieuwkomers straks te voorzien en er zijn veel te weinig vrijwilligers die hiermee helpen."

Hoeveel nieuwe klanten de voedselbank er de komende maanden bij zal krijgen, moet de komende maanden blijken.