De Amsterdamse stichting Women on Waves heeft vanochtend met een drone abortuspillen naar Polen gevlogen. De Duitse politie heeft tevergeefs de drone geprobeerd te onderscheppen.

De drone vertrok om 11.00 uur vanuit het Duitse Frankfurt aan de Oder en landde niet veel later aan de andere kant van de rivier in het Poolse Slubice. De stichting wil met de actie aandacht vragen voor de huidige wetgeving omtrent abortussen in Polen.

Na het vertrek van de drone greep de Duitse politie in, maar zonder succes. De drone wist met een noodlanding de overkant te bereiken. Twee Poolse vrouwen namen de abortuspil vervolgens in.

Afstandsbediening

De Duitse politie heeft de afstandsbedieningen van de drone in beslag genomen. De abortuspillen waren voorgeschreven door een dokter. Op welke gronden de Duitse politie heeft ingegrepen, is de actievoerders niet duidelijk.

Volgens de stichting worden minstens 48.000 Poolse vrouwen per jaar onthouden van een legale abortus. Ook slachtoffers van verkrachting worden volgens de stichting in Polen niet geholpen.