In Amsterdam komt de wielklem terug.

De gemeente bevestigde vrijdag een bericht in De Telegraaf hierover. Het gebeurt vooral in de strijd tegen buitenlandse toeristen die hun parkeerboetes niet betalen. De hoofdstad loopt jaarlijks daardoor miljoenen mis.

''Sommige toeristen lappen de parkeerregels met opzet aan hun laars'', zegt verkeerswethouder Pieter Litjens in de krant. ''De buitenlanders betalen soms bewust niet voor parkeren omdat ze weten dat de incasso in hun land niet geïnd wordt. Dergelijke informatie wordt op internet gedeeld.''

Een groot aantal buitenlandse overtreders komt uit landen waarmee geen verdragen zijn gesloten over de uitwisseling van adresgegevens, waarmee de incasso niet doorgaat en Amsterdam geld misloopt. Zo zijn er geen afspraken gemaakt met België, Frankrijk en Engeland, wat inning bij inwoners uit deze landen onmogelijk maakt.

Vorig jaar kregen 60.000 buitenlandse autobezitters een parkeerboete in Amsterdam. Minder dan 2 procent van deze voertuigeigenaren betaalde de bon. Voor de overige naheffingen moet Amsterdam een incassoprocedure beginnen.

Buitenlandse kentekens

Zo'n 40.000 buitenlandse kentekens komen uit landen zonder overeenkomst. Voor die landen krijgen auto's voortaan na twee openstaande boetes een wielklem. Normaal krijgt een voertuig een wielklem als de eigenaar vijf keer of langer weigert te dokken voor het parkeren.

Met de maatregel is het mogelijk dat ''het beeld van Amsterdam als gastvrije stad in het geding komt'', zegt het stadsbestuur. Ter compensatie krijgen eigenaren van buitenlandse voertuigen langer de gelegenheid te betalen en wordt er niet direct na 24 uur gesleept.