Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat workshops geven aan kwetsbare ouderen waarin ze zelf kunst maken. 

Onder begeleiding van een kunstenaar gaan ze aan de slag met objecten die te maken hebben met Vincent van Gogh (1853-1890), zoals reproducties van schilderijen, brieven, paletten, zonnebloemen en andere materialen. Daarbij laten ze zich inspireren door het leven en werk van de beroemde kunstenaar.

Vegrijzing

Het museum wil hiermee inspelen op de vergrijzing in Nederland: het aantal 65-plussers neemt naar verwachting toe van 2,7 miljoen in 2012 naar 4,7 miljoen in 2041. Met de workshops 'Kunst maakt de mens' richt het museum zich op ouderen die door fysieke beperkingen of het wegvallen van naasten een steeds beperkter sociaal leven hebben.

"We willen ouderen geïnspireerd door Van Gogh laten herontdekken wat ze kunnen, wat ze weten en wie ze zijn", zegt zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann.

Zelfvertrouwen van ouderen

Zo leren de senioren hoe ze net als Van Gogh emoties kunnen uitdrukken. "Door de combinatie van objecten aanraken, schrijven, tekenen en ervaringen delen, wordt het zelfvertrouwen van de ouderen gestimuleerd."

Het Van Gogh Museum gaat letterlijk naar de ouderen toe: workshops vinden plaats in woon- en zorgcentra verspreid door het hele land. Voor het project is een driejarige samenwerking aangegaan met partners uit de culturele, welzijns- en zorgsector. Vanaf september doen ook de Van Gogh-locaties in Brabant en het Kröller-Müller Museum in Otterlo mee. In totaal willen de partners ruim 1600 ouderen bereiken.