Verschillende organisaties protesteren donderdagavond voor de Stopera in Amsterdam tegen de plannen van het gemeentebestuur om een stedenband aan te gaan met de Israëlische stad Tel Aviv.

Volgens de organisatie kan Amsterdam beter geen stedenband aangaan met de hoofdstad van een land waar sprake is van "structurele mensenrechtenschendingen".

Het protest wordt onder andere georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee en Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. Op Facebook hebben 170 mensen aangegeven om 18.30 te komen protesteren.

Lager pitje

Dit weekend werd bekend dat het stadsbestuur een stedenband aan wil gaan met Tel Aviv en de Palestijnse stad Ramallah. Het onderzoek naar de mogelijke stedenband met Tel Aviv liep al sinds begin vorig jaar, maar kwam enige tijd op een lager pitje te staan nadat de SP in augustus bezwaar maakte.

"In Amsterdam wonen veel mensen die zich betrokken voelen bij het bloedige conflict rond de Gazastrook", zei SP-fractievoorzitter Daniël Peters destijds. "Een onderzoek naar deze stedenband zal de sfeer in Amsterdam niet ten goede komen."

Ramallah

Het gemeentebestuur besloot daarom ook een samenwerking met de Palestijnse stad Ramallah aan te gaan. "We willen recht doen aan zowel de Amsterdammers die zich verbonden voelen met het Joodse volk, als degenen die zich verbonden voelen met de Palestijnen", aldus burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in zijn wekelijkse column in Metro.

Toch zijn de tegenstanders aan Palestijnse zijde niet tevreden, omdat zij onder geen beding een stedenband met Tel Aviv willen. Een petitie tegen de stedenband was donderdagmiddag door meer dan 2.000 mensen ondertekend. In reactie daarop begonnen voorstanders ook een handtekeningenactie. Deze werd bijna 500 keer getekend. 

Vergadering

De gemeenteraad vergadert vanavond over het omstreden plan. Alleen GroenLinks heeft aangegeven tegen te stemmen. De SP gaat naar eigen zeggen "schoorvoetend" akkoord. "De toevoeging van Ramallah geeft in ieder geval wat balans", schrijft fractievoorzitter Peters op Twitter.

Het definitieve besluit wordt begin juli genomen. Als de raad instemt, reist een Amsterdamse delegatie in september af naar Tel Aviv en Ramallah om de samenwerking te bekrachtigen. "We zijn benieuwd naar Tel Aviv als start-up city en naar Ramallah, een diverse Palestijnse stad met een christelijke burgemeester", aldus burgemeester Van der Laan.