Amsterdam krijgt binnenkort waarschijnlijk mobiele testpunten voor drugs. Dat is één van de manieren waarop burgemeester Van der Laan de mogelijkheden voor het testen van drugs wil uitbreiden.

Dat heeft de burgemeester vrijdagavond tegen AT5 gezegd.

Tijdens het Amsterdam Dance Event van afgelopen jaar vielen er drie doden na het gebruik van drugs. Daarna ontstond er opnieuw discussie om drugstesten op de dansvloer in te voeren om dit soort incidenten te voorkomen.

Maar daar is Van der Laan geen voorstander van: "De deskundigen zeggen allemaal: je moet het niet doen, het geeft een soort schijnveiligheid. Er zijn bepaalde drugs, die kun je wel onderzoeken, maar het duurt een paar dagen om de resultaten daarvan zeker te hebben, en daar heb je geen tijd voor als je ter plekke controleert."

Flexibel

Daarom wil Van der Laan buiten de festivals om meer mogelijkheden creëren om drugs te laten testen, en die testen ook flexibel inzetten. "Je kan binnenkort in Amsterdam je drugs op veel meer tijden en veel meer plekken laten controleren", aldus Van der Laan. "We denken dan ook aan mobiele testpunten. Ik ga dat met de gemeenteraad bespreken."

Ook wil de burgemeester de informatie over drugs uitbreiden. "Daar gaan we veel strakkere afspraken over maken met de organisatoren, die overigens ten volle bereid zijn dat te doen. Er komen nog veel meer flyers, waarschuwingen, op alle tappunten komt nog veel meer te staan over watergebruik."