De inzet van paramilitairen om liquidaties in de stad te voorkomen, is niet oplossing vindt burgemeester Van der Laan. Hij vindt het vooral recherchewerk en illustreerde de moeilijkheid van het criminele milieu met de opvallende laatste woorden van een liquidatieslachtoffer.

In de uren na de brute liquidatie in Zaandam, waar crimineel Lucas Boom voor een basisschool onder vuur werd genomen, pleitte bestuurslid in Zuid Paul Slettenhaar voor rigoureuze actie. "Is er paramilitaire politie nodig in Nederland?", vroeg hij zich af.

"Wij zijn heel zuinig met het inzetten van militairen, we hebben het gedaan bij inbraken in Noord", reageerde Van der Laan. 'Het heeft niet zoveel zin om ze in te zetten. We hebben honderden extra rechercheurs erbij gekregen omdat we die mensen dicht op de huid willen zitten.

Niet praten

"Er is een keer iemand geliquideerd die, zelfs terwijl hij lag dood te gaan tegen zijn maat zei: 'Niet praten tegen de politie'. Dat was zijn allerlaatste zorg, dat is het milieu waar we het over hebben. Men houdt het zo dicht mogelijk bij elkaar." 

Verder probeerde Van der Laan nog te benadrukken dat er ook succes geboekt wordt. "In de Staatsliedenbuurt-zaak zijn er nu drie veroordelingen, het is een vreselijke lange doorlooptijd maar ze zitten er bovenop."