Zo'n vijfhonderd asielzoekers zullen hun intrek gaan nemen in woningen in de nieuw te bouwen wijk Houthavens, ten noorden van de Spaarndammerbuurt.

Donderdagochtend ondertekende de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) daartoe een overeenkomst.

Het COA heeft een groot gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers in Nederland, zo wist ook burgemeester Eberhard van der Laan, die bij de ondertekening aanwezig was. De asielzoekers komen te wonen in een groot nieuwbouwblok dat nog helemaal gebouwd moet worden, net als de rest van de wijk.

Protest van toekomstige buurtbewoners verwacht Van der Laan niet. "Het is in het bestemmingplan terecht gekomen dat anderhalf jaar geleden is vastgesteld. Ook wordt er goed gekomen naar verbindingen met bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg in de wijk".

Gerard Bakker, bestuursvoorzitter COA, is verheugd over de komst van de opvangplaatsen. "Het is dichtbij het centrum, dat is goed voor de integratie. Bovendien zijn alle voorzieningen in de buurt aanwezig". 

In 2018 moet het centrum klaar zijn en komen de asielzoekers er te wonen. Momenteel wordt er een architect gezocht om de opvang, waar vanuit de vluchtelingen hun asielprocedure kunnen doorlopen, te ontwerpen.