Een groep boze docenten van de UvA heeft de bekladdingen opgeëist die in de nacht van woensdag op donderdag zijn gepleegd.

De groep heeft zichzelf bekend gemaakt op internet en noemt zich Radicale Actie Docenten (RAD). Ze zeggen les te geven op de UvA.

Op de website zijn foto's geplaatst, daarop te zien de teksten waarmee panden zijn beklad. Daaronder een artikel met als eerste zin "Ook docenten worden soms boos! En dan maken ze rare sprongen".

Ze zeggen boos te zijn over het dreigende ontslag van flexwerkers en vinden dat de managers het alleen maar over cijfertjes hebben en niet over de mensen die er werken.

RAD kondigt meer acties aan: "Wij zijn makke schapen geweest. Nu we ons in het nauw gedreven voelen, roeren wij ons. En dan maken we rare sprongen. Verwacht meer acties in de toekomst als de nachtmerrie die men krijgt aangeboden in ruil voor jarenlang trouwe dienst voor meer mensen realiteit wordt".

Of de groep ook verantwoordelijk is voor de ingegooide ramen van het Bungehuis wordt niet duidelijk. Mogelijk zijn daar weer andere actievoerders verantwoordelijk voor.

Protest

Studenten van actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU) gaan vrijdag weer protesteren tegen de koers van het UvA-bestuur. Het protest wordt om 15.00 uur gehouden op het Spui.

Volgens de actiegroep worden er grote stappen gezet om op de lange termijn van de UvA weer een gezonde universiteit te maken, maar zet het bestuur "de koers die voor de protesten is ingezet onverminderd voort".

"DNU vindt dat docenten en studenten nooit het slachtoffer mogen worden van egoïstische onroerend goed projecten die slechts gebruikt worden om winst te genereren voor de universiteit of de portemonnee van onze bestuurders", zo staat te lezen op de Facebook-pagina van het protest.

Maagdenhuis

Volgens de actievoerders is de huidige bezetting van het College van Bestuur niet anders dan toen de afgetreden Louise Gunning nog rector was.

De actiegroep voerde vorige week ook al actie op het Spui. Toen blokkeerde een groep activisten de ingang van het Maagdenhuis. De actiegroep ontkent iets met de bekladdingen van afgelopen nacht te maken te hebben.