De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) wil dat de status van de deurwaarders serieus wordt genomen.

Dat zegt voorzitter Wilbert van de Donk naar aanleiding van de poederbrieven met afzender de Islamitische Staat, die een aantal kantoren in Den Haag en Amsterdam heeft ontvangen.

"Poederbrieven krijgen deurwaarders al langer en er is ook regelmatig sprake van fysieke mishandeling", zegt Van de Donk. "Maar brieven met als afzender IS zijn nieuw. Het is daarom nu echt belangrijk dat de politie, het Openbaar Ministerie en de politiek actie ondernemen. De aangiftes worden nu nauwelijks serieus genomen, omdat er vaak maar twee personen bij betrokken zijn."

"Maar een bedreiging van een agent wordt wel serieus genomen. De deurwaarder is echter ook een openbare ambtenaar met een publieke taak en zou dus dezelfde bescherming moeten krijgen als een agent", aldus Van de Donk.

Impact

De poederbrieven van IS zijn verstuurd naar kantoren in de Randstad. Van de Donk heeft geen idee waarom. "Ik heb hier absoluut geen verklaring voor, maar we moeten hier wel iets mee. Dergelijke brieven hebben veel impact op de deurwaarders, maar ook op het ondersteunende personeel. Dat moeten we niet onderschatten."

De politie doet onderzoek naar de brieven, maar zegt weinig aanknopingspunten te hebben. "Het gaat om een handvol brieven", zegt een woordvoerder van de politie.

Vervelend

"We zijn aan het onderzoeken wie hierachter zit, maar we gaan er niet van uit dat de brieven van IS afkomstig zijn. Het is voor de deurwaarders natuurlijk erg vervelend dat ze deze brieven hebben gekregen, maar we hebben nog weinig concreets over de brieven kunnen achterhalen."

De ontvangers van de brieven worden onder meer bedreigd met besmetting met zwaar radioactief materiaal afkomstig van het Syrische leger.