De Litouwse dj Ten Walls is voorlopig niet welkom op Nederlandse dancefestivals.

De feesten Pitch en Mysteryland hebben zijn optredens geschrapt. Dat lieten de organisatoren maandag weten. Op zijn Facebookpagina had de artiest homo's vergeleken met kindermisbruikers.

Pitch wordt op 3 en 4 juli gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam.''We willen duidelijk maken dat Pitch een festival voor iedereen is en we zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein'', verklaarde de organisator. Volgens het festival staat de uitspraak van Ten Walls ''zo ver van onze overtuigingen, dat het heel raar zou zijn als we deze act wel op ons festival zouden laten spelen''.

Ten Walls zou eind augustus optreden bij Mysteryland in Haarlemmermeer. Het dancefeest meldt: ''Op Mysteryland vieren we de liefde, wordt diversiteit gestimuleerd en heeft iedereen de vrijheid om te zijn wie hij of zij wil zijn. De anti-gay uitlatingen van Ten Walls passen daar totaal niet bij. Daarom is zijn gig op Mysteryland 2015 gecanceld. Let love rule.''

Pukkelpop

Marijus Adomaitis, zoals Ten Walls in het echt heet, is door meer festivals van het programma geschrapt. Pukkelpop in België, Creamfields in Engeland, Sónar in Spanje en Hideout in Kroatië willen hem ook niet meer laten optreden. Het Oostenrijkse festival Urban Art Forms weert hem ook; op de site van het feest staat demonstratief een grote rode streep door de naam van Ten Walls.

Ten Walls heeft zijn opmerking inmiddels verwijderd. Hij schrijft nu dat zijn uitlating ''fout is en compleet niet past bij mijn karakter''. Hij biedt zijn ''vrienden in de homogemeenschap'' excuses aan. Ook zegt hij dat hij een pauze nodig heeft. ''Ik heb al mijn komende shows afgelast'', beweert hij.