De gesprekken over de Amsterdamse bezuinigingen van 25 miljoen euro op subsidies zijn begonnen. Veertig instellingen die gekort worden, spreken donderdag op het Amsterdamse stadhuis tijdens een speciale gemeenteraadscommissie.

Zo betoogden onder andere Bibliotheek OBA waarom de bezuinigingen van een miljoen op de bibliotheek een slecht idee is.

Circus Elleboog liet weten dat het in 2017 moet stoppen als de bezuinigingen worden doorgevoerd en dat terwijl er een paar jaar geleden door de gemeente juist miljoenen is geïnvesteerd in een nieuwe circusruimte in Nieuw-West.

Ook Basta Schooltelevisie liet via leerlingen en een juffrouw weten dat moeilijke onderwerpen zoals homoseksualiteit en pesten door het jeugdprogramma juist besproken worden in de klas. 

Ouderen

Ook veel organisaties die opkomen voor ouderen spraken in, zij wijzen erop dat er al veel bezuinigd is op voorzieningen voor ouderen.

Het AGO-zwembad liet weten dat maar liefst twintig verpleeg- en verzorgingshuizen gebruik maken van het zwembad, bovendien ook veel mensen met ziektes als M.S. Voor deze mensen is het niet mogelijk om naar een regulier zwembad te gaan.

Misverstand

De vergadering begon om 10.00 uur. Opvallend was dat er geen enkele wethouder aanwezig was. Pas na een schorsing verschenen de twee VVD-wethouders Litjens en Eric van der Burg. Volgens Van der Burg ging het om een misverstand, tijdens een collegevergadering zou er juist gemeld zijn dat aanwezigheid van de wethouders niet op prijs zou worden gesteld.

Raadslid Carolien de Heer (PvdA) die deze speciale vergadering had voorgesteld liet weten niet te snappen hoe deze fout kon ontstaan. Inmiddels zijn ook D66-wethouder Udo Kock (financiën) en SP-wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede) aanwezig.