In september ging de eerste spade de grond in en de eerste boom tegen de vlakte voor het vernieuwde Oosterpark. Maandagavond konden buurtbewoners voor het eerst een kijkje nemen.

Door de uitgenodigde omwonenden van het park, wordt er gemengd gereageerd op het nieuwe park in aanbouw. De één vindt het romantisch, een ander noemt het nieuwe park zelfs 'healthy' en een derde komt terug op eerdere kritiek op de plannen en moet constateren dat het Oosterpark toch wel heel erg mooi aan het worden is.

Volgens stedenbouwkundige Kari Stötzer kon het, ondanks protesten niet langer met het Oosterpark. "Het was verouderd, we hadden achterstallig onderhoud en het park was op sommige plekken dichtgegroeid", zegt Stötzer. 

"Er is ook onder de grond heel veel gebeurd, kabels zijn vervangen, riolering vernieuwd, dat soort zaken", vult opzichter William Verbij aan.

Kritiek

Ondanks de vernieuwingen is er ook kritiek. "Je ziet dat er toch wel heel veel bomen weg zijn. Het is open en winderig en als hier straks kinderen gaan spelen, kunnen ze nergens de schaduw opzoeken", zo stelt een van de omwonenden. 

Anderen missen de bosrand die het park van de stad scheidde. "Dat is niet meer. Ik loop hier met een enorme traan op mijn gezicht", aldus een bezoeker. 

Aanstaande donderdag organiseren de rouwende buurtbewoners een protestmars rond het park. Dan willen ze naar eigen zeggen ook aantonen dat de bomen bijvoorbeeld eigenlijk helemaal niet gekapt hadden mogen worden.

Later deze maand moet het nieuwe park open gaan voor het publiek.