Groot protest, maandag bij de Merkelbachschool aan de Arent Janszoon Ernststraat in Buitenveldert. Leerlingen van de basisschool zijn het zat dat het plein voor het schoolgebouw al meer dan een jaar een puinhoop is. 

De kinderen moeten zo noodgedwongen de pauzes achter hekken en op een klein erf achter de school doorbrengen. Schreeuwend, trommelend en fluitend, vroegen de kinderen aandacht voor hun situatie. 

Volgens bezorgde ouder en organisator van het protest Marc Polman willen de kinderen hun stem laten horen, "en omdat die stem niet helemaal goed draagt hebben we er wat trommels bijgezet. Om echt even te markeren dat dit een situatie is die niet voort kan duren".

Veertien maanden geleden, plaatste stadsdeel Zuid hekken rond het plein aan de voorkant van de school, om het op te knappen.

Van bouwwerkzaamheden kwam echter weinig terecht en dus spelen de kinderen nu noodgedwongen op een klein pleintje achter de school, waar ook hekken omheen staan. Voor de in totaal 170 schoolgaande kinderen is dat pleintje veel te klein. 

Opgesloten

"Je voelt je eigenlijk opgesloten daar, achter die hekken", laat een kind aan AT5 weten. "Dat is niet fijn en je kunt er ook niet zoveel doen". Een andere leerling vult aan: "Het is niet eerlijk dat we de hele tijd achter die hekken moeten spelen".  

Het stadsdeel spreekt van een onwenselijke situatie, die door technische moeilijkheden en slechte planning veroorzaakt wordt. "Daar zijn de kinderen de dupe van, daar baal ik enorm van", laat stadsdeelbestuurder Sebastiaan Capel (D66) weten.

Binnenkort begint er een nieuwe projectmanager die orde op zake moet stellen.