Op het moment dat zaterdagavond brand uitbrak in het Amsterdamse muziekcentrum Melody Line waren er zestig tot honderd mensen binnen. 

Nadat de brandmelders afgingen, zijn die snel naar buiten gegaan. Eigenaar Albert Pronk (51) zegt 'the day after' ontzettend blij te zijn dat niemand bij de felle brand gewond raakte. De schade is echter enorm want het pand is van binnen volledig verwoest.

De brand is ontstaan in het ketelhuis, bij een cv-installatie. Donderdag is daar nog onderhoud gepleegd. Toen de brandmelders afgingen zagen medewerkers eerst rook, toen vuur. Ze zijn gaan blussen en iedereen, veelal repeterende muzikanten, is naar buiten gegaan. "We hebben op zaterdag heel vaak grote feesten maar dit was de eerste zaterdag dat er geen feest was gepland."

Pronk schat dat er voor drie tot vier ton aan spullen verloren is gegaan. Niet alleen die van hemzelf, maar ook die van bands die er regelmatig ruimtes huurden. Vijftien studio's waren voor bands die er met eigen apparatuur oefenden en nog eens vijftien waren volledig geoutilleerd.

Steun

Pronk begon zijn muziekcentrum in 1990, in Amsterdam-Oost. Wegens vervuilde grond moest hij daar tien jaar geleden weg en kwam terecht in een oude staalfabriek aan de Willem Fenengastraat die hij voor een miljoen euro verbouwde.

De gedupeerde eigenaar is in gesprek met 'collega-concurrenten' om de muzikanten zo snel mogelijk andere ruimte te kunnen bieden. Popcentrum Paradiso gaat een benefietconcert organiseren. "Gewéldig", vindt Pronk. "We krijgen van alle kanten steun. En nogmaals: het was een heel ander verhaal geweest als er slachtoffers waren gevallen."