Op een uitgestrekte zandvlakte in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg opent maandag de UrbanCampsite. Een openluchttentoonstelling met kunstwerken waar je in kunt slapen.

Kunstenaars, ontwerpers en architecten hebben hier veertien bijzondere objecten gebouwd die samen drie maanden lang een alternatieve camping vormen.

Zo is de Val Ross een oude veevoedersilo met een klein raampje waardoor je de sterrenhemel kunt zien, is er een Trampotent en heb je in de Superfire een door vuur verwarmd bed.

Zoals op iedere camping is er ook een sanitairgebouw. Maar in dit geval wel een heel bijzondere. Kunstenaar Joep van Lieshout bouwde een Tribal Toilet Tower, waar je kunt douchen met gefilterd water uit het aangrenzende IJmeer. Hergebruik van oude materialen staat bij de kunstwerken centraal.

Wens

Initiatiefnemers Annette van Driel en Francis Nijenhuis, beiden woonachtig op IJburg, gaan al jaren met elkaar en hun gezinnen kamperen en hadden ooit de wens samen een camping te beginnen in Italië of Frankrijk.

"Maar stiekem wisten we dat dat er waarschijnlijk nooit van zou komen", zegt Van Driel. "En op een nacht dacht ik, waarom beginnen we geen camping hier op het Centrumeiland?".

Maar alleen een camping leek haar niet interessant genoeg. "We wilden er meer mee doen, mensen trekken die hier normaal niet komen." Het idee voor de kunstwerken ontstond en volgens Van Driel is het nu vooral een tentoonstelling met de camping op de achtergrond.