Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil ruim 25 miljoen euro besparen op subsidies. 

Dat bedrag maakt deel uit van de in totaal 145 miljoen euro aan bezuinigingen die de hoofdstad in 2018 wil hebben gerealiseerd, maakte wethouder Udo Kock (Financiën) donderdag bekend.

Amsterdam verleent jaarlijks bijna 650 miljoen euro subsidie aan honderden organisaties. De ambitie van het college was aanvankelijk dit bedrag met zo'n 30 miljoen te verminderen, maar volgens Kock blijkt ruim 25 miljoen voldoende. ''We denken dat dat op een verantwoorde manier kan. Al zal ook die 25 miljoen soms pijnlijk zijn.''

Instellingen die op minder steun van de gemeente kunnen rekenen zijn onder meer Artis (1 miljoen minder), Amsterdam Marketing (550.000 minder), de Openbare Bibliotheek Amsterdam (1 miljoen minder) en Beschermd wonen (4,4 miljoen minder). Ook op de stadsdelen wordt flink bezuinigd, zo'n 7,5 miljoen.

Besparen

Daarnaast wil het stadsbestuur in 2017 65 miljoen hebben bespaard op de eigen organisatie. Dat betekent onder meer 350 minder banen, wat naar verwachting zonder gedwongen ontslagen lukt.

De afgelopen jaren bracht de gemeente het aantal arbeidsplaatsen al terug van zo'n 16.000 naar 13.000. Verder moet minder worden uitgegeven aan externe inhuur, elektriciteit en gas en moeten materialen efficiënter worden ingekocht.

Tegenvallers

Tegenvallers op de begroting zijn volgens Kock minder inkomsten uit deelnemingen, zoals vervoersbedrijf GVB en het Afval Energie Bedrijf (AEB). Ook kopen steeds minder mensen de erfpacht langdurig af bij de aankoop van een huis. Ze kiezen voor een jaarlijks canon, waardoor de gemeente minder snel de schuld hiervoor kan aflossen.

De besparingen zijn nodig om te kunnen investeren in nieuwe schoolgebouwen, een betere spreiding van de drukte in de stad en veiligheid, stelt het college. ''We hebben vorig jaar grote ambities gepresenteerd en bij deze Voorjaarsnota laten we zien dat we niet voor de consequenties weglopen'', zei Kock.

De gemeenteraad moet nog instemmen met de Voorjaarsnota.