De Amsterdamse VVD-fractie wil dat de gemeente de besteding van geld aan bibliotheken gaat onderzoeken. Volgens de partij zijn het nut, de noodzaak en de kosten niet met elkaar in evenwicht. 

Dat laat de partij vrijdag weten. 

Gemeenteraadslid Torn zegt dat uit berekeningen blijkt dat een uitgeleend boek in sommige gevallen elf euro aan subsidie kost. De partij vindt dat onder druk van de digitale ontwikkelingen, gekeken mag worden naar de kosten in relatie tot het nut en de noodzaak van de huidge 23 bibliotheken in Amsterdam. 

De VVD denkt dat er voldoende alternatieven zijn voor de bibliotheken. Als voorbeeld noemt de partij dat mensen hun boeken voor een paar euro ook via Marktplaats kunnen kopen en daarna weer door kunnen verkopen. 

Rotterdam

Volgens de partij zou Amsterdam voor de herziening van het aantal bibliotheken een voorbeeld kunnen nemen aan de stad Rotterdam. Daar wordt het aantal van meer dan twintig bibliotheken op den duur teruggebracht naar zes onder invloed van bezuinigingen en digitalisering. 

De openbare bibliotheken in Amsterdam ontvangen nu van de gemeente nog jaarlijks een subsidie van ruim 26,5 miljoen euro.