Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West krijgt de laatste tijd meer klachten over cruisende homo's die overlast veroorzaken in park De Oeverlanden.

Homo's mogen op dit moment openbare seks hebben op speciaal daarvoor aangewezen plekken. Parkbezoekers klagen echter steeds vaker over het feit dat dat ook regelmatig buiten dat gebied gebeurt, laat stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud dinsdag aan NU.nl weten.

Op dit moment is het cruisegebied duidelijk afgebakend met bordjes. Ook is er in het gebied regelmatig geflyerd om zowel homo's als recreanten te wijzen op de gebieden waar gecruist wordt. 

Volgens Baâdoud weten steeds meer recreanten De Oeverlanden te vinden, en neemt daarmee ook het aantal klachten toe. "Als stadsdeel zijn we graag gastvrij. Zolang de cruisende mannen binnen de grenzen opereren is er dan ook niets aan de hand. Maar steeds vaker blijkt dat de cruisers zich niet aan de afspraken houden en ook buiten het cruisegebied hun gang gaan."

Proces verbaal

De stadsdeelvoorzitter laat dan ook weten dat er vaker wordt gehandhaafd. "Zij maken twee keer per dag een ronde door het gebied en gaan op overlastmeldingen af. Op het moment dat iemand op heterdaad wordt betrapt wordt een proces verbaal opgemaakt en volgt een boete." Ook werkt Nieuw-West nauw samen met homobelangenvereniging COC en met Vereniging Oeverlanden Blijven.

Andere plek

Concrete plannen om homo's uit het park te weren zijn er volgens Baâdoud op dit moment niet. "Maar uiteraard heeft dit wel onze aandacht. Nu het steeds drukker wordt in het park, komt er een moment dat deze twee werelden niet meer met elkaar te verenigen zijn. Op dat moment moeten we misschien gaan kijken of we in Nieuw-West een andere plek kunnen vinden voor de cruisers."