Bij het oplossen van liquidaties, overvallen en straatroven in Amsterdam zijn de beelden van camera’s op straat van groot belang. Sinds 2010 telt Amsterdam ongeveer tweehonderd publieke camera’s. Dat is ongeveer 1 per 3.900 inwoners.

Dat zijn er volgens de gemeente Amsterdam relatief gezien minder dan in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Naast de tweehonderd publieke camera’s die een oogje in het zeil houden in de openbare ruimte, heeft zo’n 60 procent van de ondernemers in Amsterdam eigen camera’s hangen.

Dit staat in de brief Cameratoezicht waar de Amsterdamse gemeenteraad volgende week donderdag over discussieert.

Gemiddeld stelt de politie iedere week 41 beelden veilig voor opsporingsonderzoek, zo ook woensdag na de schietpartij in de De Clercqstraat in Amsterdam-West. De politie heeft nog dezelfde dag een beeld vrijgegeven van twee personen die wegrijden op een donkerkleurige (motor)scooter, mogelijk een met drie wielen.

Centrale Cameratoezichtruimte

De meeste publieke camera’s in Amsterdam hangen in winkelcentra, uitgaansgebieden en op drukke pleinen. De politie bekijkt de beelden op gezette tijden live mee vanuit de Centrale Cameratoezichtruimte (CCTR).

De beelden kunnen daarnaast worden doorgezet naar de meldkamer van Handhaving en Toezicht, zodat handhavers op straat beter kunnen worden aangestuurd.

Private camerabeelden

Ook de beelden van camera’s van ondernemers kunnen nuttig zijn bij de opsporing, maar de kwaliteit van die beelden is vaak matig.

De gemeente wil de komende jaren daarom meer aandacht besteden aan publiek-private samenwerking op het gebied van cameratoezicht. Dit gebeurt onder meer door ondernemers te adviseren over cameragebruik.

In de Jan Evertsenstraat, dichtbij de De Clercqstraat, is een proef gaande waarbij private camerabeelden bij bijvoorbeeld een overval worden doorgezet naar de CCTR.

'Effectiever en gerichter'

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam stelt de raad voor cameratoezicht effectiever en gerichter te maken. Hij wil camera’s verhuizen als de problematiek zich verplaatst.

Ook wil Van der Laan data van politie, stadsdelen en gemeentelijke handhavers en toezichthouders koppelen om meer rendement uit cameratoezicht te halen.

Door wijziging in de wetgeving en technische ontwikkelingen wordt de inzet van mobiele camera’s gemakkelijker. Dat versnelt allerlei praktische en tijdrovende processen na een besluit over de inzet van camera’s.