De 63-jarige conciërge van een basisschool in Amsterdam Nieuw-West blijft voorlopig vastzitten op verdenking van ontucht met twee leerlingen.

Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag.

De verdachte werkte als conciërge op de Pieter Jelles Troelstra-school in de hoofdstad. Tussen januari 2014 en februari dit jaar zou hij zich meerdere malen hebben vergrepen aan een meisje dat in die periode twaalf jaar werd en een jongen van zeven en later acht jaar oud.

De leerlingen werden onder meer gedwongen Johannes Z. af te trekken en met zijn geslachtsdeel te spelen. Het meisje werd ook door hem verkracht, meent het Openbaar Ministerie.

Schorsing hechtenis

De advocaat van Z. vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis, maar de rechtbank oordeelde dat hij nog maximaal drie maanden blijft vastzitten.

Volgens de verdediging is er op dit moment onvoldoende bewijs voor de verkrachting. Ook heeft Z. dringend behoefte aan medische en psychische hulp en is volgens zijn advocaat de kans groot dat de uiteindelijke straf niet de drie maanden overschrijdt die hij inmiddels vastzit.

Onvoldoende bewijs

De officier van justitie bevestigde dat op dit moment onvoldoende bewijs is voor de daadwerkelijke verkrachting, maar dat daar nog onderzoek naar wordt gedaan. Zo zou het jongetje hebben verklaard dat Z. het lichaam van het meisje wel degelijk is binnengedrongen.

Ook wordt nog onderzoek gedaan naar onder meer de persoonlijkheid van de verdachte, de bestanden op zijn computer en wordt nog uitgezocht of er mogelijk meer slachtoffers zijn.

Onderhoud flat

De rechtbank achtte het maatschappelijk belang zwaarder wegen dan het persoonlijk belang van de inmiddels ex-conciërge.

Z. nam zelf ook even het woord. Hij repte echter niet over de ernstige verdenkingen, maar klaagde enkel tegen de rechters over zijn zwakke lichamelijke toestand en het noodzakelijk onderhoud dat dringend moet worden verricht aan zijn flat.