De Amsterdamse scholen in het voortgezet onderwijs scoren gemiddeld gezien matig op de nieuwe rekentoets.

Op de 29 scholen in de hoofdstad haalt gemiddeld 54,8 procent van de leerlingen een voldoende voor de rekentoets. Het gemiddelde cijfer ligt op een 5,8.

Het cijfer van de rekentoets telt nu nog niet mee voor het diploma, volgend jaar is dat wel het geval. Uit de cijfers die woensdag bekend zijn gemaakt door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen de resultaten die scholieren haalden.

Op het Amsterdams Lyceum worden de meeste voldoendes gehaald 93,1 procent, het gemiddelde cijfer ligt daar op een 7,06. De Evangelische school de Passie scoort het slechtste, daar haalt 36,7 procent van de leerlingen een voldoende voor de rekentoets met als gemiddeld cijfer een 5,3.

Op het 4e Gymnasium in de hoofdstad worden gemiddeld de hoogste cijfers gehaald, daar ligt het cijfer op een 7,43. Het Vossius Gymnasium volgt op de tweede plek met gemiddeld een 7,08.

Felle weerstand

De staatssecretaris verwacht "dat scholen en leerlingen harder hun best doen als ze weten dat de toets echt meetelt", schrijft hij. Datzelfde effect was volgens hem eerder te zien na de aanscherping van eindexameneisen.

Scholen die nu slecht scoren, krijgen hulp bij de verbetering van hun rekenlessen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de scholen die het wel goed doen.

In de Tweede Kamer was felle weerstand tegen de rekentoets, maar de regeringscoalitie stond erachter.