De 'Brug over het IJ' in Amsterdam voor de viering van Bevrijdingsdag wordt dinsdag toch niet gebouwd. De organisatoren hebben dat besloten, omdat er slecht weer wordt verwacht. 

De veiligheid van mensen op de brug kan daardoor in gevaar komen. Dat heeft het Amsterdams 4 en 5 mei comité laten weten.

Duizenden wandelaars hadden zich aangemeld om op Bevrijdingsdag  een wandeling te maken over de brug.

De organisatoren hebben dinsdagmorgen uitgebreid contact gehad met meteorologen van het KNMI, Schiphol en weerstation IJmuiden. Juist op het moment dat 6.800 wandelaars over de brug zouden gaan, tussen 14.00 en 16.00 uur, worden zware windstoten en hevige regen verwacht.

Tijdelijk monument

De speciale 'pontenbrug', die bestaat uit twee veerboten van vervoersbedrijf GVB en drie pontons, zou gemaakt worden als een tijdelijk monument als herinnering aan de oorlogstijd in de hoofdstad en vanwege zeventig jaar bevrijding.

De brug van aan elkaar gehaakte autoponten lag aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tussen Amsterdam Centraal Station en Noord. De veren voeren toen niet omdat er een brandstoftekort was. Door ze aan elkaar te leggen, bleef de verbinding tussen de stad en het platteland in stand.

De pont op het IJ blijft wel varen, waardoor alle activiteiten in Amsterdam te bezoeken blijven over het water.