De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijft in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, heeft het pand dinsdagmiddag nog niet verlaten.

Het gerechtshof in de hoofdstad oordeelde vorige week dat de gekraakte parkeergarage vanaf woensdag mag worden ontruimd. Of dat ook die dag gaat gebeuren, kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

"Officieel moeten ze er einde van de dag uit zijn en op enig moment zal het pand worden ontruimd", vertelde de zegsman. "We hopen dat ze het vonnis van de rechter zullen respecteren."

Een woordvoerster van de asielzoekers zei dinsdag niet te weten wanneer ze vertrekken en of ze blijven tot het moment van ontruiming. ''Ze zijn er nu in elk geval nog niet uit.''

Inhumaan

Het hof week met het vonnis af van het oordeel van de rechtbank, die eerder besloot dat de bewoners van de Vluchtgarage niet voor 1 mei hoefden te vertrekken. De gemeente wilde het pand al voor 11 maart leeg hebben, maar dat vond de rechter inhumaan vanwege het koude weer.

Het gerechtshof meende dat de uitgeprocedeerden terechtkunnen in de opvang (bed, bad en brood) die de gemeente aanbiedt. Het belang van de asielzoekers weegt volgens het hof niet op tegen de "gerechtvaardigde wens" van de gemeente om de garage te kunnen slopen.

Het pand is een grote kostenpost voor de gemeente. De asielzoekers vinden de opvang die de gemeente biedt niet voldoende, omdat die alleen 's nachts is en ze overdag op straat staan.

Buurtgemeenten

Amsterdam heeft overigens niet voor alle bewoners van de Vluchtgarage plek, aangezien de huidige opvang 135 plaatsen telt. Daarvan zijn er al ongeveer zestig in gebruik en in de parkeergarage verblijven zo'n 120 mensen.

Daarom deed burgemeester Eberhard van der Laan vorige week een beroep op buurgemeenten voor extra opvang. Of dat echt nodig is, kon een woordvoerder dinsdag nog niet zeggen. "We zijn nu aan het inventariseren hoe groot de behoefte hieraan is."

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen