Bij de politie zijn verschillende namen binnengekomen van de mogelijke dealer van witte heroïne in Amsterdam.

Het aantal tips dat na uitzending van diverse opsporingsprogramma's over de zaak is binnengekomen, stond donderdag op twaalf. Volgens een woordvoerster is de recherche druk bezig om deze meldingen te onderzoeken.

Of de tips ook over eenzelfde naam gaan, kon de zegsvrouw niet vertellen. "Het gaat om verschillende namen.'' Volgens haar blijft de oproep met informatie over de gezochte man te komen, nog altijd onverminderd van kracht.

Beelden van straatdealer

In de tv-programma's, zoals Opsporing Verzocht, werden voor het eerst bewegende beelden van de straatdealer getoond. Bewakingscamera's legden de man vorige maand vast toen hij op de Stadhouderskade het spul verkocht aan drie Deense toeristen, die daarna onwel werden.

Sinds half september stierven drie jonge toeristen in Amsterdam omdat ze onbedoeld witte heroïne snoven. Zo'n zeventien anderen raakten onwel. Het opsnuiven van witte heroïne kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en acute ademstilstand.

Waarschuwing

Na het nieuwe incident in februari waarschuwt de hoofdstad toeristen opnieuw via matrixborden, posters en folders voor de levensgevaarlijke drugs. Volgens de politie weet de straatdealer mogelijk niet dat wat hij als cocaïne verkoopt, eigenlijk witte heroïne is.

De dealer spreekt goed Engels en verkoopt vooral in de binnenstad. Over het signalement lopen de verklaringen uiteen. Hij is lang en sommige getuigen hebben het over een man van 35 tot 40 jaar, maar hij kan ook jonger zijn. Hij heeft mogelijk rastahaar, dat hij soms los draagt en de andere keer in een netje.