Stedelijk mocht kunstenaar die op schilderijen wilde plassen toegang weigeren

Het Stedelijk Museum in Amsterdam mocht een kunstschilder die had gedreigd schilderijen onder te plassen de toegang weigeren.

Er bestond een reëel risico dat schilder Rob van Koningsbruggen zijn dreigement ten uitvoer zou brengen, bepaalde de rechtbank in Amsterdam maandag.

Van Koningsbruggen had gedreigd tegen een schilderij van Marlene Dumas aan te plassen. Hij wilde het "met een welgemikte pisstraal verbeteren", zo schreef hij in e-mails in 2012.

De man zou behalve het schilderij van Dumas ook een werk van Luc Tuymans willen onderplassen. Het museum ontzegde hem daarom de toegang.

Willem Holleeder

Dit jaar wilde het Stedelijk Van Koningsbruggen weer toelaten voor een proeftijd van een jaar. Daarop kondigde hij aan samen met onder anderen crimineel Willem Holleeder naar het museum te komen.

Er zou dan een grote kans zijn dat Holleeder "tegen een beeld van Dan Flavin gaat staan pissen". Hierop werd Van Koningsbruggen de toegang tot het museum opnieuw ontzegd.

Satire

De kunstschilder meent dat het Stedelijk Museum zijn e-mails onterecht als serieuze dreiging heeft beschouwd. Hij bestempelde de berichten als satire.

Zijn ongenoegen over het museum stond volgens hem in geen verhouding tot de situatie die hem aanzette tot brandstichting, verklaarde hij bij de rechter.

Die laatste vond dat het Stedelijk terecht is uitgegaan van een serieus dreigement en dat het nog maar de vraag is of de mails daadwerkelijk satirisch waren bedoeld.

Lees meer over:
Tip de redactie