Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft donderdag het ontwerp tracébesluit Zuidasdok vastgesteld.

Daarmee is een volgende stap gezet in met de verbreding en het ondergronds brengen van de A10 in Zuid en de uitbreiding en modernisering van station Amsterdam Zuid.

"Met het project Zuidasdok geven we een forse impuls aan de bereikbaarheid in dit economisch belangrijke gebied in Amsterdam", aldus de minister. "De Zuidas kan zich verder ontwikkelen tot toplocatie voor internationale bedrijven, winkels en nieuwe woningen.”

De snelweg is een van de drukste van Nederland. In totaal komen er acht stroken voor doorgaand verkeer en vier stroken voor bestemmingsverkeer. Ter hoogte van het NS-station komt de snelwel ondergronds te liggen.

Eén gebied

Door de snelweg ondergronds te maken krijgt het station Amsterdam Zuid de ruimte om uit te groeien. Ook kunnen de wijken aan elkaar gehecht worden waardoor er één woon-, werk- en winkelgebied kan ontstaan.

De bouw van het project moet in 2017 van start gaan en zal ongeveer tien jaar duren. Met het project is bijna 1,9 miljard euro gemoeid.