Fietsen in het stadsdeel centrum krijgen vanaf morgen een label met een datum erop. Als fietsen te lang blijven staan, worden ze door de gemeente verwijderd.

Dat meldt het Parool.

De actie is een initiatief van buurtbewoners die zich al jaren storen aan de de overlast van fietsen in de buurt. Fietsen in de buurt konden alleen verwijderd worden als er een of meer gebreken aan het vervoersmiddel waren. Volgens de buurtbewoners zijn er echter ook een boel fietsen die 'intact' zijn, maar voor overlast zorgen omdat ze niet gebruikt worden.

Inwoners van straten gaan zelf de groene labels aan de fietsen hangen waarvan zij hebben gesignaleerd dat de fiets al lange tijd in de buurt geparkeerd staat, zonder dat deze gebruikt wordt.

Naast het labelen door de bewoners, wordt er ook een medewerker van de gemeente ingezet. Op die manier moet voorkomen worden dat er allerlei fietsen ongewild een label krijgen. De gemeente blijft ook verantwoordelijk voor het afvoeren van de fietsen naar het fietsendepot.

Planning

Het labelen van de fietsen gaat op 2 maart van start rond de Burgwallen Noord. In de tweede week van maart zijn de Burgwallen Zuid aan de beurt.

Vanaf de derde week in maart krijgen fietsen in de buurt van de Nieuwmarkt Noord een label. In de laatste week van maart zijn de fietsen in de buurt van de Nieuwmarkt Zuid aan de beurt.

Daarna zijn andere buurten in het stadsdeel centrum aan de beurt.