Privégegevens van journalisten zijn bekend gemaakt aan verdachten in de Staatsliedenbuurtzaak. Een van de betrokken journalisten noemt het "gevaarlijk en belachelijk".

Dat schrijft Crimesite.nl vrijdag.

In maart 2014 heeft de politie tijdens een zitting alle bezoekers en voorbijgangers bij de zwaar beveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp onderzocht. De daarbij verzamelde gegevens zijn door de politie aan het strafdossier toegevoegd.

Het gaat onder meer om kopieën van identiteitsbewijzen, kentekens en woonadressen van zowel bezoekers als van journalisten. Ook de kentekens van voertuigen van mensen die op bezoek waren bij bedrijven in de buurt van de bunker zijn genoteerd en opgenomen in het strafdossier.

Inzage

Niet alleen de rechtbank en de politie kunnen het dossier inzien, maar ook de twee verdachten in de zaak, Adil A. en Anouar B. en hun advocaten. "Deze privacy-breuk ligt gevoelig in een affaire waarin inmiddels al meer dan twintig doden gevallen zijn", schrijft de website.

Eén van de journalisten stelt boos te zijn over de gang van zaken. "Schrijven over de georganiseerde misdaad is niet zonder gevaar. Ik heb het gevoel dat mijn veiligheid in het geding is gekomen."