Kroongetuige Fred Ros sprak de daders van de liquidatie van Thomas van der Bijl, Dwight S. en Remy H., na de moordaanslag. 

Dat verklaarde hij vrijdag voor het gerechtshof Amsterdam.

Ros: "Ze zeiden dat het was gebeurd." S. en H. zijn inmiddels onherroepbaar voor deze liquidatie veroordeeld.

De moord op Van der Bijl is een van de zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006, waarover het megaproces Passage momenteel in hoger wordt behandeld. Dat wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

'Moordmakelaar'

Met 'moordmakelaar' en medeverdachte Fred Ros als kroongetuige hoopt justitie ook een van de veronderstelde opdrachtgevers, Dino Soerel, veroordeeld te krijgen in deze zaak. Dat was ook de bedoeling voor Ali Akgün, maar die werd kort geleden in Turkije doodgeschoten.

De rechtbank sprak Soerel en Akgün eerder vrij wegens gebrek aan bewijs. Drie andere verdachten kregen levenslang. Dat waren de uitvoerders van de zeven moorden, onder wie Jesse R.

Ros vertelde vrijdag ook dat hij een periode elke dag R. ontmoette. "Als hij in Nederland was, zag ik hem elke dag", zei hij. "Het was voornamelijk zakelijk en een beetje vriendschap. Hoe het zakelijke moet worden gezien? Van het klaarzetten van een auto tot het helpen bij Van der Bijl."

Hij doelde daarmee op de moordaanslag op Van der Bijl. Ros verklaarde verder dat hij Jesse naar afspraken reed die hij had met Soerel of Akgün. Later had Ros ook zelf contact met beide vermeende opdrachtgevers. Ze spraken af op drie plekken in Diemen voor overleg. Dat waren het station, buiten bij een sporthal of bij een pizzeria.

Leugens

Soerel reageerde dat Ros helemaal geen rondes met hem heeft gelopen in Diemen op de genoemde locaties. "Ik heb soms met kromme tenen gezeten. Leugens."

De kroongetuige verklaarde al eerder dat hij fungeerde als 'moordmakelaar'. Daarom zou hij dus weten wie 'bestellingen’ deden en wie de fatale schoten losten. Eerder gaf hij over Jesse R. al aan dat die als 'hitman' betrokken is geweest.

Het verhoor van Ros wordt maandag voortgezet.

Dit moet u weten om het Passageproces te kunnen volgen