De grachten in de hoofdstad zijn vorig jaar een stuk rustiger geworden, meldt de gemeente Amsterdam zondag. Er waren in 2014 minder boten op het water dan in 2013 en er zijn meer milieuvriendelijke vaartuigen gekomen. 

Wethouder Udo Kock (Financiën en Water) meent dat het beleid van de afgelopen jaren zich nu uitbetaalt. "Daardoor is er minder rommel op het water en minder overlast."

Er is de afgelopen jaren meer ruimte gekomen in de grachten. Er liggen nu ongeveer 10.000 vaartuigen, tegen 12.200 in 2001. Bovendien is "het aantal rommelboten en niet betalende boten met 27 procent afgenomen", aldus de gemeente.

Vaarwater-app

Amsterdam heeft verder maatregelen genomen om het vaarwater voor iedereen rustiger te maken. Zo gold er afgelopen jaar op de Singelgracht en Prinsengracht eenrichtingsverkeer. De Vaarwater-app laat slimme vaarroutes zien, waardoor de verkeersstroom bijgestuurd wordt.

Volgens de gemeente gebruikt bijna de helft van het vaarverkeer de app, op drukke dagen zoals Koningsdag is dat 60 procent. Ook heeft de gemeente het illegaal passagiersvervoer aangepakt en is ze strenger opgetreden tegen geluidsoverlast en snelheidsovertredingen.