Amsterdam heeft afgelopen jaar ongeveer 17,3 miljoen bezoekers ontvangen. Dat is meer dan in 2013, toen de hoofdstad 16 miljoen bezoekers verwelkomde.

Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, een jaarlijks onderzoek van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad waarvoor dertig trends worden belicht.

Het aantal bezoekers aan de hoofdstad zit al jaren in een opgaande lijn. In 2005 kwamen er nog 10,9 miljoen mensen naar de stad.

De laatste jaren trekken onder meer musea, attracties, festivals en evenementen veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Alleen al het Rijksmuseum in Amsterdam zag afgelopen jaar een recordaantal van ruim 2,4 mensen langskomen. Ook komen er meer passagiers via cruiseschepen.

Fietsfiles

De bezoekers zijn zowel toeristen, werkenden als mensen die elkaar willen ontmoeten. ''We hebben nu officieel fietsfiles, rijen voor het Rijks en een drukte op straat die tien jaar geleden nog onvoorstelbaar was'', zeggen de onderzoekers.

Zij denken echter niet dat Amsterdam het Italiaanse Venetië achternagaat als doodbloedende toeristenstad. ''Venetië is moeilijk bereikbaar, moeilijk begaanbaar en heeft toch vooral dagtoeristen. Wij hebben overblijftoeristen en dat vleit: we zijn kennelijk een bijzonder aantrekkelijke stad.''

Zo constateerden de onderzoekers dat de Amsterdamse hotellerie in de lift zit: de gemiddelde bezetting groeide naar 75,2 procent. Tegelijkertijd voegde de website Airbnb duizenden kamers en appartementen toe. ''Airbnb snoept dus geen klanten af van de bestaande hotels, maar voegt toe en voldoet aan een duidelijke en groeiende behoefte.''