Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft vrijdagmiddag met meer dan twintig mediavertegenwoordigers gesproken over de gebeurtenissen in Parijs. 

Van der Laan wilde weten hoe zij de aanslag op Charlie Hebdo hebben beleefd en waar ze behoefte aan hebben.

''Het is logisch te veronderstellen dat iets wat zo dichtbij gebeurt effect heeft op het werk hier in Nederland'', zei hij in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

Een concrete dreiging voor Amsterdamse mediabedrijven is er echter niet, zo benadrukte Van der Laan. Over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen deed hij geen uitspraak. ''Dat is in principe ook hun eigen verantwoordelijkheid.''

Openhartig gesprek

Het was volgens Van der Laan een ''openhartig gesprek''. Hij zei te begrijpen dat er angst heerst, zoals directeur van debatcentrum De Balie, Yoeri Albrecht, ook in het AT5-programma vertelde. ''Dat moeten we ontzettend serieus nemen.''

De burgemeester ging verder nog in op de arrestatie donderdagavond tijdens de demonstratie. Een man verstoorde de minuut stilte op de Dam en werd opgepakt. Volgens Van der Laan misdroeg hij zich daarvoor ook al. Na de aanhouding bleek hij een groot mes bij zich te hebben.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Frankrijk