Op de Dam in Amsterdam hebben donderdagavond ongeveer 18.000 mensen gedemonstreerd naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs.

Volg hier ons liveblog over de toestand rond de aanslag in Parijs

"Terroristen bereiken niets, behalve dat er binnen één dag massaal wordt gedemonstreerd", aldus de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tijdens zijn toespraak op de Dam. "Als één Charlie staan we hier."

"Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen", sprak de burgemeester. "Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier."

Volgens de organisatie waren er 18.000 man bijeen op de Dam. In de stoet door het centrum, die voorafging aan de bijeenkomst op de Dam, liepen politieagenten en journalisten voorop.

Premier

Premier Mark Rutte noemde in een toespraak de aanslag barbaars. "Dit raakt ons allemaal. Het is een laffe moord op twaalf poortwachters van de vrijheid".

"Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid", aldus de premier. "Vandaag zeggen we, met zijn duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid."

Naast de premier verzamelden ook vicepremier Lodewijk Asscher, Jet Bussemaker (minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Bert Koenders (minister Buitenlandse Zaken), Ivo Opstelten (minister Veiligheid en Justitie) en Fred Teeven (staatssecretaris Veiligheid en Justitie) zich op de Dam.

Ad interim-hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van De Volkskrant Philippe Remarque en columniste Nausicaa Marbe zijn ook aanwezig.

Pamfletten

Amsterdamse demonstranten droegen veelal pamfletten met daarop de tekst 'Je suis Charlie'. Ook is er te lezen: 'Samen staan we sterk' en 'Nee tegen extremisme'.  Bij het consulaat zijn bloemen neergelegd en branden kaarsjes. Ook stond er een pot potloden.

Op de Dam stonden grote schermen, waarop beelden uit Parijs en cartoons te zien waren. De ramen van het gebouw van dagblad NRC waren beplakt met A4'tjes met daarop de tekst Je suis Charlie. Diverse demonstranten riepen deze woorden ook als leus. 

De deelnemers verzamelden zich om 18.00 uur bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht. Om 18.30 uur liepen de demonstranten via het Muntplein en het Rokin naar de Dam.

Organisaties

Veel organisaties deden mee met de demonstratie in Amsterdam. Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Anne Frank Stichting, de Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring Salaam Shalom, Moskee el Kabir en de Joodse Liberale gemeenschap waren aanwezig, laat de gemeente weten.

Namens de FNV is voorzitter Ton Heerts erbij in de hoofdstad. De sprekers werden geïntroduceerd door de Amsterdamse cabaretière Soundos el Ahmadi.

Steunbetuiging

Niet alleen in Amsterdam, maar in een flink aantal Nederlande gemeenten werd donderdagavond als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden stilgestaan bij de bloedige aanslag in Parijs. Dat gebeurde op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

In zeker 34 gemeenten waren bijeenkomsten georganiseerd. In ieder geval ook Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Nijmegen en Zoetermeer doen mee.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag