Nederland krijgt vrijdag en zaterdag te maken met stormachtig weer. Aan de kust in het noordwesten kunnen windstoten oplopen tot 100 kilometer per uur.

Dat meldden verschillende weerbureaus donderdag.

Het KNMI heeft code geel aangekondigd voor alle provincies. Vrijdagochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur.

"Het verkeer moet rekening houden met hinder dat het kan ondervinden door het slechte weer", aldus een woordvoerder van weeronline.nl. Vrijdagochtend begint het stormachtige weer rond 5.00 uur 's ochtends. Landinwaarts loopt de windsnelheid op tot 90 kilometer per uur.

Vrijdagmiddag wordt het weer iets rustiger, maar later die avond neemt de wind weer toe. Zaterdag en zondag zijn dan ook erg onstuimig, zeker in het noordwesten van het land.

Waterstand

Ook is er in het noorden van Nederland de komende dagen kans op hoge waterstanden. Dat komt door de harde wind. Ook kunnen weggebruikers en schippers in Nederland hinder ondervinden van het stormachtige weer, zo verwacht Rijkswaterstaat.

Vooral langs de noordelijke kust (Den Helder, Harlingen en Delfzijl) en op het IJsselmeer worden de komende dagen verhoogde waterstanden verwacht. Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwingsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio’s over de waterstandsverwachtingen.

De verwachte waterstanden zijn niet ongebruikelijk en komen enkele keren per jaar voor.

Gevoelstemperatuur

Op zaterdag zal het waarschijnlijk iets minder hard waaien dan op vrijdag, er worden dan windstoten verwacht van 75 tot 85 kilometer per uur. De temperaturen verschillen het weekend ook enorm.

Zaterdag ligt de temperatuur relatief hoog voor de tijd van het jaar. Zondag ligt deze een stuk lager. De gevoelstemperatuur voelt die dag zelfs als ongeveer 3 graden in het binnenland.

Bovendien verlopen de komende twee dagen regenachtig. Volgens weeronline.nl is er zowel vrijdag als zaterdag in het noordwesten zelfs kans op zuidwesterstorm (windkracht 9).