Drie speurhonden zijn zondag onafhankelijk van elkaar aangeslagen in de zoektocht naar de Noorse toerist Tore Grodem.

De 21-jarige man wordt sinds 18 december vermist in Amsterdam. De honden, die waren ingezet door de stichting Simpar, blaften alle drie op dezelfde plek op het water in het Vondelpark.

Juul van der Linden van Simpar, een initiatief van drie oud-politieagenten, heeft de informatie overgedragen aan de politie, liet hij maandag weten. Een politiewoordvoerster zei dat momenteel naar deze bevindingen wordt gekeken. "Het onderzoek is nog in volle gang en we werken nauw samen met Simpar."

De stichting heeft de telefoon van Grodem kunnen traceren in de buurt van de Paramaribostraat. De telefoon is leeg, aldus Van der Linden. De plek waar de honden aansloegen in het park, in de buurt van de Amstelveensweg, is ongeveer driehonderd meter van de Paramaribostraat.

Simpar laat het vervolg nu eerst aan de politie. Mocht het wenselijk zijn, dan is het volgens Van der Linden mogelijk nog een boot met sonarapparatuur in te zetten.

Discotheek

De Noor was in de nacht dat hij verdween met een vriend op stap in een discotheek op het Rembrandtplein. Hij ging naar buiten om te pinnen, maar keerde niet meer terug. Camera's bij zijn hotel aan de Stadhouderskade hebben hem nog vastgelegd toen hij daar vroeg in de ochtend voor een dichte deur stond.

De jonge toerist was daar afgezet door ambulancepersoneel dat hem opving omdat hij dronken was en zich niet goed voelde. Een buschauffeur meent hem later die ochtend nog te hebben gezien bij het Centraal Station. Sindsdien is hij spoorloos.