Geen enkele Amsterdamse bakker heeft een voldoende gehaald voor de jaarlijkse Oliebollentest van het AD.

Dat meldt de krant zaterdag.

De oliebol van de oliebollenkraam bij de Van Woustraat eindigde het hoogst en werd beoordeeld met een vijf. Hiermee eindigde de kraam op de 123e plaats. Aan de test deden 159 oliebolbakkers mee.

De conclusie van de jury over de Amsterdamse bakkerij luidde als volgt: "Ook hier geldt dat overdaad schaadt. Uitschieter met de kaneelbus maakt het geheel er niet smakelijker op. Te slap beslag zorgt voor olifantenslurfjes. Chemische vanillesmaak."

IJsselstein

De winaar van de Oliebollentest 2014 is Bakkerij Brokking in IJsselstein. Op de tweede plaats eindigde De Verswinkel Ruud & Chantal Gremmee in Rossum en op de laatste plaats eindigde Hollandse Gebakkraam in Oosteind.

Zij kregen van de jury een nul, met het predikaat 'oneetbaar.' Het rapport luidde: "Ongehoord. Man scharrelt rond in kraam met brandende pijp in mond. Panel weet dat niet, maar is genadeloos. Vetbol die naar motorolie stinkt. Glinsterende vetspons. Dieptepunt van 2014."

Niveau

Het niveau van de oliebollen wordt steeds hoger, stelt het AD testpanel vast. Tien jaar geleden scoorde zeventig procent nog een onvoldoende, dit jaar haalde twee van de drie onderzochte bakkers een voldoende. Een op de vijf onderzochte verkooppunten scoorde zelfs een acht of hoger.