In de nacht van zondag op maandag hebben zo'n tachtig mensen gebruik gemaakt van de winteropvang voor dak- en thuislozen. 

Dat laat de GGD, die de opvang coördineert, weten. 

De plek in de voormalige Valeriuskliniek biedt plaats aan ruim driehonderd mensen. In de vorige winter werd daarvan ongeveer de helft beslapen.

De winteropvang voor dak- en thuislozen is sinds donderdag 18 december geopend. Eerder al stelde de gemeente twee opvanglocaties voor de komende drie maanden open voor vreemdelingen zonder verblijfsstatus. Zo ving de gemeente de afgelopen week in een voormalige school in Osdorp al ruim twintig vreemdelingen op. 

Daarop onstond onrust vanwege de vermeende ongelijkheid tussen vluchtelingen en dak- en thuislozen. Beide kunnen nu in de Amsterdamse winteropvang terecht.

Oplossing

Amsterdam trekt 870.000 euro uit voor de tijdelijke winteropvang. Intussen blijft de hoofdstad samen met Utrecht, Den Haag en Rotterdam en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met de staatssecretaris(Veiligheid en Justitie) in gesprek over een structurele oplossing,