's Werelds eerste gekweekte blauwvintonijn is dinsdag gepresenteerd in de Amsterdamse vishandel Jan van As.

Het is de eerste keer dat een blauwvintonijn, gekweekt vanaf het eitje, gegeten kan worden.

Dat de vis is gekweekt vanaf het eitje tot een volwaardige blauwvintonijn is uniek. Meerdere Europese onderzoekscentra zijn betrokken geweest bij de kweek.

De vis die werd gepresenteerd, is twee jaar oud en weegt circa 22 kilo. Ook heeft de blauwvintonijn eitjes afgegeven voordat deze werd gedood, hiermee worden nieuwe tonijnen gekweekt.

"Het zal zeker nog zo'n tien jaar duren voordat de kweek van blauwvintonijnen geschikt is voor commerciële verkoop", zegt vishandelaar Jakob Doorn tegen NU.nl. "Er zwemmen er nu slechts zestig rond."

De kosten van het kweekproject lopen in de tientallen miljoenen euro's. Zelf heeft Doorn het symbolische bedrag van 60 euro per kilo voor de 2-jarige vis betaald. In de winkel konden geïnteresseerden een hapje proeven. "Iedereen was positief. Het smaakte echt als goede tonijn."

Volle maan

Voor de kweek worden van wilde tonijnen eitjes afgenomen. "De eieren worden 's nachts, in de maand juli, tijdens volle maan gepakt", aldus Doorn. "Ze worden naar een laboratorium gebracht waar de tonijnlarven kunnen groeien tot kleine visjes."

De visjes krijgen een speciale voeding die nodig is om aan te sterken. Het kweken van tonijn ging eerder fout bij deze voeding. "In Noorwegen is toen ontdekt dat de vissen zo'n 30 procent vismeel en 70 procent zeewier toegediend moeten krijgen om te kunnen groeien", stelt Doorn.

Zodra de vis enkele maanden oud is, kan deze buiten in een afgezet stuk water zwemmen. "In Noorwegen bleek het water echter te koud te zijn. Daarom is de kweek verplaatst naar Spanje. De blauwvintonijnen zwemmen daar in stukken van de Middelandse Zee."