Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft vrijdagmiddag Sinterklaas en zijn pieten vlak voor hun terugkeer naar Spanje bedankt voor het "in leven houden en verdedigen van een prachtig kinderfeest".

"Ik ben u dankbaar voor de manier waarop u het feest heeft doorontwikkeld tot een feest voor iedereen", zei hij. Van der Laan ontving vrijdagmiddag hoog bezoek in de Raadszaal van het stadhuis.

Als dank voor de feestelijke intocht van de goedheiligman eind november in de hoofdstad, overhandigde Sinterklaas de burgemeester een enorme replica van de Nachtwacht.

Op de foto van 2,6 bij 2 meter figureren naast de bekende Amsterdamse schutters de Goedheiligman en enkele zwarte en roetveeg pieten, als knipoog naar de hele Zwarte Pieten-discussie. Het doek komt tussen andere schuttersstukken in de Hermitage te hangen.

Roetveegpieten

Tijdens de intocht op 16 november in Amsterdam liepen naast zwarte pieten ook roetveegpieten mee. Sinterklaas sprak zijn dankbaarheid uit dat de 400.000 mensen langs kades en route "geen onderscheid maakten tussen de pieten".

"Ze waren allemaal even welkom. Misschien nog wel meer dan andere jaren. Dat heeft mij zeer ontroerd en gesterkt."

'Feest doorontwikkeld'

Van der Laan dankte de Sint en zijn gevolg voor hun empathie met tegenstanders van Zwarte Piet. "U heeft het feest doorontwikkeld. Een voorbeeld daarvan zie ik op de gezichten van enkele pieten hier."

"Dat heeft een samenleving nodig om het goed en vrolijk te houden met elkaar. Hiermee is volgens mij een oplossing voor iedereen bereikt, of in ieder geval onderweg."

Traditie

De burgemeester nam vrijdagmiddag ook 200.000 handtekeningen voor het behoud van Zwarte Piet in ontvangst. De stichting Civitas Christiana deed daarmee een oproep aan de burgemeester om het hulpje van de Sint te laten zoals hij is en de traditie in ere te houden.

Van der Laan dankte de voorzitter van de stichting voor zijn petitie, maar liet weten dat hij rekening wil houden met de gevoelen van álle Amsterdammers.